Groene Energie

Groene initiatieven op Texel uitgelicht

2m

Bij TexelEnergie | om zijn we er gek op: bedrijven en particulieren die zich inzetten voor het milieu en overgaan op groene energie. Op Texel zien gelukkig een hoop inwoners en bedrijven het belang van groene en duurzame energie in. Onder andere TESO, De Texelse Bierbrouwerij, Groepsverblijf Nieuw Leven en een echtpaar in Oudeschild hebben mooie resultaten behaald.

TESO
TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) gebruikt milieu- en klimaatvriendelijke brandstoffen en neemt groene walstroom van TexelEnergie | om af. De nieuwste boot, de Texelstroom, vaart op gas in combinatie met batterijen en wekt dankzij 462 zonnepanelen op het topdek zelfs varend haar eigen energie op. Meer lezen over hoe TESO met duurzaamheid omgaat?

Texelse Bierbrouwerij
De Texelse bieren van de Texelse Bierbrouwerij zijn ongekend populair, zowel op Texel als ver daarbuiten. Maar hoe gaat zo’n grootverbruiker om met duurzaamheid en groene energie? De Texelse Bierbrouwerij maakt al jaren gebruik van de groene energie vanTexelEnergie | om. Daarnaast passen zij nog een aantal slimme trucs toe. Tijdens het vergistingsproces (omzetten van suiker naar alcohol), komt een hoop warmte vrij. Die warmte gebruikt het bedrijf opnieuw in een afgesloten ruimte. Ook het restwater wordt optimaal benut. Zo was er vroeger 24 liter water nodig om 1 liter bier te produceren. Nu is dat nog maar een kleine 6 liter. Door water opnieuw te gebruiken op plaatsen waar dat kan, is die besparing gerealiseerd. Water dat bijvoorbeeld gebruikt wordt om terug te koelen, is prima geschikt om schoon te maken.’

Groepsaccommodatie Nieuw Leven
Groepsaccommodatie Nieuw Leven is qua energievoorziening volledig zelfstandig. Het bedrijf heeft geen gasaansluiting en geen externe stroomaansluiting. Bovendien wordt er een waterbesparing van maar liefst 75% gerealiseerd. Meer lezen over hoe Nieuw Leven dit heeft aangepakt?

Frits Bakker & Marian Merkelbach van het gas af
Frits Bakker en Marian Merkelbach wonen sinds een aantal jaar aan het Doolhof in Oudeschild en zijn op het gebied van energie geheel zelfvoorzienend. Daarnaast is de woning helemaal van het gas af. Bij het ontwerp van hun nieuwe huis besloten ze duurzaamheid centraal te zetten. Het resultaat: een uitstekend geïsoleerde woning met twee luchtwarmtepompen en ruim 60 zonnepanelen op het dak.

Niets missen?