Zonneweide in aanbouw

1m

TexelEnergie | om creëert op dit moment in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Gemeente Texel, Waddenfonds en Stichting Urgenda een zonneweide bij de rioolwaterzuivering Everstekoog. De zonneweide bij Everstekoog aan de Pontweg zal bestaan uit 3000 zonnepanelen. Deze worden geplaatst op een frame op het grasveld naast de bezinkbank.

Met deze zonneweide met 3000 zonnepanelen wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden voor een oplaadsysteem. Hieraan kunnen dan een batterij gekoppeld worden en eventueel zelfs waterstof.

Zonneweide op Texel
Op de Pelikaanweg in De Koog is TexelEnergie bezig met het ontwikkelen van een zonneweide. Met de opbrengsten van dit project kan naar verwachting de helft tot tweederde van de Texelse huishoudens van energie worden voorzien. Naar verwachting wordt het project eind 2020 gerealiseerd. Al eerder werd er een drijvend zonnepark aangelegd. De
Gemeente Texel heeft deze geplaatst op de locatie Everstekoog. Gezien deze locatie niet geschikt was voor de landbouw, is hiervoor gezocht naar een andere bestemming. Een zonneweide bleek hier wel aangelegd te kunnen worden. Dit drijvende zonnepark wordt later nog verder uitgebreid.