TexelEnergie

Een groener Texel: zo doen zij dat

3m

Er wordt gelukkig steeds vaker gedacht aan duurzame oplossingen voor het opwekken van energie. Ook het gasgebruik gaat achteruit. Maar we zijn er nog niet. In 2050 wil Gemeente Texel aardgasvrij zijn om de klimaatverandering tegen te gaan. En, nu de energieprijzen door het dak gaan, is het de tijd om serieus na te denken over diverse mogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning.
Om u te inspireren laten we een TexelEnergie-klanten aan het woord.

Meneer en mevrouw Molenaar verlieten hun grote stolp in Oost voor een plekje net buiten Den Burg, onderaan De Hogeberg. Een prachtige plek, met veel grond maar aan het huis moest nog het één en ander gebeuren… Verbouwen zat er niet meer in, vertelt meneer Molenaar. Het huis was ontzettend slecht geïsoleerd. “Dan lijd je aan ‘spleetverlies’ en ben je aan het stoken voor de vogels”, grapt hij. Op naar de gemeente dus voor een aanvraag om nieuw te bouwen. En dan mocht, volgens de nieuwe eisen: het huis moest energieneutraal gebouwd werden. 

Met het bouwontwerp van Architectenburo Veeger in zijn hand, stapte meneer Molenaar naar een oude bekende van hem. Aannemersbedrijf Vlaar mocht de bouw leiden. Om het huis zo engergieneutraal mogelijk te krijgen werden er o.a. warmtepompen geïnstalleerd. Meneer Molenaar komt zelf uit de installatiebranche en wist direct wat hij wilde. “Dit scheelt enorm, er wordt dan een stuk makkelijker gepraat.” Zo werd er gekozen voor elektrische aardwarmtepompen. Deze werken voor een deel op zonne-energie, die wordt opgewekt vanaf de 36 zonnepanelen die op het huis zijn bevestigd, en voor een deel met aardwarmte.

Hiervoor werden twee gaten geboord van 172 meter diep. Dat klinkt als een enorme impact, maar het viel ontzettend mee, vertelt meneer Molenaar. “In de ochtend kwamen ze en voor de avond waren ze alweer weg!” Voor een gemiddeld huis is één boring naar aardwarmte genoeg. Maar, vertelt meneer Molenaar, de kosten voor een tweede boring vielen erg mee en we willen natuurlijk wel altijd warme voeten hebben. Met alleen vloerverwarming is het nu constant 20,5 graden in huis, een heerlijke aangename temperatuur. Daarnaast hebben we dit huis gebouwd voor de toekomst. Voor ons is het eigenlijk te groot, maar we kunnen het wel warm houden zonder extreem hoge maandlasten. We laten iets na voor een ander.”

Meneer en mevrouw Molenaar zijn inmiddels in de 80 maar nog niet klaar met het verduurzamen en vooral nog niet met het helpen van anderen. “Wij hebben genoeg panelen om energiedekkend te zijn. Maar niet iedereen heeft genoeg ruimte – op of rond het huis – voor zonnepanelen om dit ook te kunnen. Er moet dan worden bijgeleverd, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij hebben nog ruimte voor extra panelen en zouden hier graag in willen investeren om zo meer energie op te wekken voor anderen!”

Het advies dat meneer Molenaar wil meegeven aan iedereen die zijn of haar huis wil laten verduurzamen: laat je heel goed informeren! “Het gaat vaak om behoorlijke bedragen en je kunt je geld tenslotte maar één keer uitgeven. Maak hierdoor ook slimmere keuzes in de rest van je huis. Ga na hoeveel onderhoud alles kost en begin altijd met goede isolatie. Zorg ervoor dat de warmte niet naar buiten kan. Als laatste wil meneer Molenaar meegeven om altijd op zoek te gaan naar betrouwbare partners. “Zelf houden we graag veel op Texel, zodat we direct contact kunnen hebben. Hierdoor hebben wij ook voor TexelEnergie gekozen. We moeten het samen doen op Texel.”