Texel, slim zelfvoorzienend!

Texel wil zelfvoorzienend zijn op het gebied van haar energievoorziening. Daarom is in februari 2014 een proef gestart waarbij 300 Texelse huishoudens op slimmere wijze energie gebruiken. Hierbij willen we op Texel vooral energie gaan gebruiken op momenten dat deze lokaal en duurzaam beschikbaar is. En door ons energiegebruik verder te verminderen, hoeven we natuurlijk ook minder op te wekken! Dit innovatieve energieproject, met de naam 'Texel, slim zelfvoorzienend', is een samenwerkingsverband van Capgemini, Liander en TexelEnergie.

Waarom doen we dit?
Ons energiegebruik verandert. We gebruiken met zijn allen steeds meer energie. Ook onze energievoorziening verandert. Steeds meer mensen wekken zelf energie op. We willen ook in de toekomst zeker zijn dat we energie kunnen gebruiken op momenten dat we het nodig hebben. En dan natuurlijk tegen een reële prijs en milieuvriendelijk. Texel loopt als groen eiland graag voorop met duurzame ontwikkelingen. Daarom is dit project gestart. Hiermee testen we de energievoorziening van de toekomst!

Wat betekent dit voor de deelnemers?
Deelnemers krijgen hulp bij het besparen van energie. Daarbij krijgen ze advies hoe ze energie kunnen gaan gebruiken op het moment dat deze beschikbaar is. Daarvoor hebben zij de beschikking over de volgende hulpmiddelen:
  • De KIEK!, een modern energiesysteem dat via een display inzicht geeft in energiegebruik en opwek.
  • Persoonlijk advies om te gaan besparen.
  • Advies via het display over de te verwachten energieprijs de komende 24 uur. Dit betekent dat men bijvoorbeeld de wasmachine kan laten draaien op momenten dat er lokaal veel energie beschikbaar is, en de prijs dus aantrekkelijker is.
  • 2 smart pluggen: deze meten precies meten wat een apparaat verbruikt.
Binnen de test zijn deze hulpmiddelen kosteloos ter beschikking gesteld. Daarvoor vragen we wel van de deelnemers dat zij hun ervaringen met ons delen. Bijvoorbeeld door het invullen van een enquête.
Meer informatie over de KIEK! display kunt u hier lezen.

Actuele ontwikkelingen
We houden u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuws rondom het project, via de pagina KIEK! Laatste Nieuws.

Filmpje
Hoe ‘Texel, slim zelfvoorzienend’ in zijn werk gaat, kunt u via YouTube hier bekijken.
Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.