Wat beweegt Arnold Langeveld?Geplaatst op: 26 juni 2014

Landbouw en gastheerschap gaan op één erf samen. Versterken elkaar zelfs. Arnold en Annemiek Langeveld laten dat zien. Zij zijn eigenaar van Hoeve Nieuw Breda en Hotel Texel aan de Postweg in Eierland. Het is een echt familiebedrijf.

Annemiek zorgt voor de boerencamping. Zoon Pieter boert en dochter Marianne runt het hotel. Jongste zoon Marijn zit nog op school. Arnold is aanvoerder en vliegende keep voor alle takken van het geheel. Daarbij is hij mede-eigenaar van Landbouw Centrale Texel.

‘De slogan van ons bedrijf is: alles wat beweegt blijft’, lacht Arnold. ‘Zolang je maar kan bewegen is er vooruitgang. Kan je niet meer bewegen, dan stopt het.’

Uitbreiding
Er staat dit najaar een mega verbouwing op stapel voor het hotel. ‘Een heel groot project voor een particulier’, legt Arnold uit. ‘Het oude woonhuis gaat in augustus al plat. We vervangen het door een groter en moderner gebouw. Dat wordt bij het hotel getrokken. Ook aan de achterkant breidt het hotel fors uit. Het zwembad gaat met zonnepanelen verwarmd worden.’ In maart volgend jaar moet de verbouwing klaar zijn.

Klein Texel
‘Ons bedrijf is net Texel in het klein’, legt Arnold uit. ‘We hebben hier de belangrijkste economische pijlers op één erf. Voor Annemiek en mij is het wel continue schakelen. Zo zat ik vanmorgen eerst in een bouwoverleg van het hotel. Daarna was ik in het gemeentehuis om te praten over de waterhuishouding van de landbouw. Dan kom ik thuis en is er een keurmeester geweest voor de aardappelen, en vervolgens wordt ik in het hotel ergens bij geroepen. Maar het went. Denk ik.’

Overheid moet meedoen
’Als je investeert, moet je altijd kijken of je een stukje duurzaamheid kan meenemen’, volgens Arnold. ‘De overheid moet daar wel aan meedoen, vind ik. Het moet aantrekkelijker worden.
Ik wil graag zonnepanelen op het dak van mijn schuur leggen. Daarvoor heb je de regeling Asbest eraf, zon erop, speciaal voor agrariërs. Maar die subsidie is voor mij onaantrekkelijk. Fiscale maatregelen schieten tekort. Ik denk dat hier een kans ligt voor TexelEnergie. Waarom wachten op zonneweides als je kunt inzetten op zonnepanelen op schuren. Nog meer de samenwerking opzoeken met landbouwers.’

Goede keuzes maken
Arnold: ‘Het is van essentieel belang dat de duurzaamheidgedachte onderdeel van jezelf wordt. Maar wel realistisch en nuchter, natuurlijk.’ De familie Langeveld brengt die gedachte zelf in de praktijk. Met de keuze voor bijvoorbeeld led-verlichting, een modern en milieuvriendelijk aardappel-bewaarsysteem, een eigen waterreservoir en een verantwoordelijk beleid op de bedrijven.

Gunter Pauli
‘Ken je Gunter Pauli?’, vraagt Arnold. ‘Ik ben naar lezing van hem geweest. Ik ben verschrikkelijk onder de indruk van die man. Hij heeft het boek De Blauwe Economie geschreven. Hij is lid van de Club van Rome; een groep wetenschappers die bezorgd is over de toekomst van de wereld. Het gaat verder dan duurzaamheid alleen. Het gaat over ons hele economische systeem. Dat past ook heel goed bij Texel. Die man moet beslist een keer hier naar toe komen!’

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.