Waarop kunt u als ondernemer energie besparen?Geplaatst op: 28 maart 2013

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staat bij Hotel Groep Texel hoog in het vaandel. Onderstaand een greep uit de besparingsmaatregelen die zij in de afgelopen jaren  hebben  doorgevoerd.

  • Alle lampen zijn vervangen door ledverlichting (er zijn tegenwoordig  ook dimbare ledlampen,  door het dimmen neemt het rendement zelfs toe.  In tegenstelling tot een spaarlamp is de inschakeltijd zeer kort: maar een fractie van een seconde). 
  • Compleet klimaatsysteem aangelegd voor koelen en verwarmen van hotelkamers. Gasten komen met een sleutelkaart (‘greencard’) hun kamer binnen. Als de gast de kamer weer verlaat worden licht, verwarming en eventueel airco uitgeschakeld.
  • De douchekoppen en wastafelkranen zijn waterbesparend.
  • Energiezuinige CV-pompen.
  • De keukens van de hotels zijn voorzien van koelmeubels (werkbanken met gekoelde laden) met het hoogste energielabel.
 
Behalve deze besparingsmaatregelen houdt de Hotel Groep Texel zich ook met andere facetten van  MVO bezig.  Weber: “Telkens zullen wij bij nieuwe afwegingen, indien mogelijk, kiezen voor een duurzame variant. Niet alleen vanwege respect voor mens en milieu, ook omdat onze gasten deze filosofie waarderen en wijzelf bij elke duurzame noviteit in ons bedrijf steeds enthousiaster raken over deze koers”.
 
Elektrisch rijden op Texel
“Sinds 2009 hebben wij twee elektrische scooters. In 2012 is daar een elektrische Opel Ampera bijgekomen. Voor het rijden op het eiland een uitstekend duurzaam alternatief voor de benzineauto. We hebben bij beide hotels een eigen oplaadpunt. Wat is er leuker dan rond te 'zoeven' op ons eiland in een auto waarvan de accu ECHT is gevuld met TexelEnergie; TexelseZonEnergie !”
 
Lokale producten & Fair Trade
“Vanwege de goede kwaliteit van de producten,  doen we veel zaken met lokale leveranciers van ingrediënten. Als de kwaliteit gelijk of beter is dan producten van de groothandel, wordt gekozen voor ingrediënten van Texelse makelij. Zaken doen met kleine particuliere leveranciers is leuk. Ze leveren vaak uitzonderlijk goede ingrediënten. De Texelse economie wordt ondersteund en onze koks weten er goed raad mee. Daarnaast  serveren we Fairtrade thee en talloze Fairtrade ontbijtproducten, alles wat op dat gebied voor horeca verkrijgbaar is. Het uitgebreide ontbijtbuffet  bevat naast bovengenoemde Fairtrade producten verse zuivelproducten van zorgboerderij Novalishoeve, waaronder dagverse melk. Het hotel heeft een eigen biologische kruidentuin. Deze kruiden worden verwerkt  in de gerechten”.
 
Wasgoed
“De lakens in de hotelkamers en servetten in de restaurants zijn ecologisch en Fairtrade. De was wordt gedaan door medewerkers van de sociale werkplaats De Bolder op Texel”.
 
Aandacht voor mensen
“Wij bieden arbeidsplaatsen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, of aan mensen die wat extra aandacht behoeven. We proberen ons personeel ook in de rustige wintermaanden aan het werk te houden. We zijn we het hele jaar actief om ook in de wintermaanden een goede hotelbezetting te hebben. Zo wordt continuïteit van en voor ons personeel gewaarborgd”.
 
Recyclen
“Onze nieuwe brochures worden meegedrukt op de witte randen van de vellen waarop ander drukwerk wordt gemaakt. Normaal gesproken zouden deze worden afgesneden en weggegooid.  Het printen binnen onze bedrijven beperken wij zoveel mogelijk. Bevestigingen en offertes verwerken wij digitaal. Wij bieden  ons afval zoveel mogelijk gescheiden aan voor hergebruik. Oud brood wordt opgehaald voor dieren. Het groenafval uit de tuin van Hotel Greenside wordt als compost gebruikt voor de kruidentuin. Veel bestellingen worden geleverd op pallets. Omdat deze pallets niet retourneerbaar zijn, vinden ze een nieuwe bestemming als grondstof voor meubelen die worden gemaakt bij de Texelse woonwerkgemeenschap Het Maartenshuis”.
 
Energie
“Wij zijn aangesloten bij Texel Energie, de duurzame energieleverancier op ons eiland. Texel Energie levert niet de goedkoopste energie, maar wij zijn graag afnemer van onze Texelse leverancier omdat duurzame energie en ondersteuning van Texelse initiatieven bij onze bedrijfsfilosofie past. Wij maken onze gasten door middel van een tafeldisplay attent op TexelEnergie en op de mogelijkheid dat ze thuis ook TexelEnergie kunnen krijgen ”.

Bron: Bouke Weber/Hotel Groep Texel, Tekst ‘Duurzaam Ondernemen’ Hotel Groep Texel
 

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.