Waarom is uw jaarnota zo ingewikkeld?Geplaatst op: 9 december 2015

“De nota is niet te begrijpen, daar moet je voor gestudeerd hebben”, horen we vaak. Het gebruik van gas en stroom is in ons dagelijks leven zo gewoon. Maar waarom zijn die nota’s zo complex? 

De overheid eist dat een energiebedrijf transparant is in zijn facturatie. Op de jaarafrekening wordt een periode afgerekend. Hierop staan standen en het energieverbruik. De voorschotten die in de betreffende periode in rekening zijn gebracht, worden verrekend met het energieverbruik (stroom en/of gas). 
 

De componenten op een jaarnota: 

  • Kosten voor levering per kWh stroom of m3

TexelEnergie factureert een bedrag per kWh verbruik stroom of m3 gas. Afhankelijk van de keuze van de klant zijn dit variabele tarieven (worden jaarlijks op 1 januari en 1 juli bepaald) of vaste tarieven.

  • Energiebelasting en Opslag duurzame energie

Dit zijn heffingen die het energiebedrijf afdraagt aan de overheid. U betaalt deze heffing per kWh stroom en m3 gas. Met de opslag duurzame energie betaalt u mee aan de subsidies die worden verstrekt ter stimulering van duurzame energie. Jaarlijks worden de tarieven door de overheid opnieuw bepaald. 

  • Heffingskorting

Heffingskorting wordt ook wel vermindering van energiebelasting genoemd. Dit is een overheidsmaatregel die inhoudt dat ieder huishouden een minimum hoeveelheid energie nodig heeft voor de basisbehoefte. Over deze basisbehoefte hoeft u geen energiebelasting te betalen. De overheid heeft de heffingskorting in 2016 vastgesteld op € 376,08 (per jaar). Dit bedrag wordt verrekend op uw stroomafrekening. 

  • Netwerkkosten

Het energiebedrijf factureert namens de netbeheerder ook de netwerkkosten. Uw huisaansluiting, meter en netwerk zijn eigendom van de netbeheerder. De kosten die TexelEnergie factureert, worden maandelijks betaald aan de netwerkbeheerder. 

  • Vastrecht

Met het vastrecht krijgt het energiebedrijf een vergoeding voor het onderhouden van de administratie. 

  • BTW

Over alle componenten betaalt u als klant 21% BTW.
 

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.