Vogelnesten onder zonnepanelenGeplaatst op: 27 juni 2017

Een fijn plekje zoeken en een goed nest bouwen; veel vogels zijn er de afgelopen tijd druk mee bezig geweest. Heeft u zonnepanelen? Vooral kauwtjes hebben er een handje van om een nestje in de ventilatieruimte tussen de dakpannen en zonnepanelen te bouwen. Vogelnesten onder de zonnepanelen zijn echter niet wenselijk. Johan Bol vertelt waarom en wat je er tegen kunt doen. 

Johan Bol werkt als ZZP’er voor TexelEnergie. Hij houdt zich daarbij bezig met het monitoren van de opbrengsten van zonnepanelen die via TexelEnergie zijn verkocht. Daarnaast geeft hij advies en houdt hij nauwlettend in de gaten of er afwijkende resultaten zijn.
 

Minder rendement en geluidsoverlast

Zonnepanelen hebben het hoogste rendement als ze koel blijven. Daarom zit er een ventilatieruimte tussen de panelen en het dak, zodat er koele wind bij kan komen. “Doordat kauwtjes of andere vogels een nestje bouwen in deze ruimte, wordt de ventilatie belemmerd. Daarnaast geeft het natuurlijk veel geluidsoverlast. De meeste mensen slapen op de bovenverdieping, direct onder de dakpannen. Je kunt je voorstellen dat het geen fijn geluid is als de vogels ’s ochtends vroeg allemaal takjes aanslepen en je de hele tijd gerommel hoort”, vertelt Johan. Daarnaast kan er rommel in de dakgoot komen, met verstopping als gevolg.
 
Er leven veel kauwen op Texel. Het zijn intelligente vogels die in groepen leven en vaak kopieergedrag vertonen. “Wanneer één paar een fijn nestje tussen de panelen en de dakpannen bouwt, zullen er zeker meer volgen”, aldus Johan. Vaak komen de nestjes trouwens niet uit, omdat het simpelweg te warm is voor de vogels. “Dit jaar is er echter wel een nestje uitgekomen, waarna de overlast natuurlijk alleen maar groter wordt”.


Wat kun je er tegen doen?

Gelukkig kun je eenvoudige maatregelen treffen tegen dit probleem. Om te voorkomen dat kauwtjes een nestje zullen bouwen tussen je dakpannen en zonnepanelen, kun je een speciale vogelwering kopen of maken (zie afbeeldingen).

  • Deze speciale vogelwering is verkrijgbaar bij de bouwmarkt en wordt met klemmen aan de onderzijde van de panelen gemonteerd. De montage laat je bij voorkeur uitvoeren door een installateur/leverancier, in verband met garanties die op de installatie zitten. De vogelwering biedt ongeveer 80% zekerheid dat de vogels onder de panelen weg blijven.

Foto's: HTW installatietechniek

  • Natuurlijk kun je ook zelf iets maken. Jan Ellen uit Oosterend, zelf bezitter van 12 zonnepanelen, pakte het als volgt aan. Bij RAB Bouwcenter in Oudeschild zijn zgn. ’gootdrains’ te koop, per meter. Ellen vouwde deze klemvast dubbel onder de panelen, met de bolle kant naar buiten. Vervolgens knipte hij uitsparingen op de plek van de bevestigingsbeugels. Zo ligt de vogelwering goed vast tussen de panelen en het dak. Met ‘tie rips’ bevestigde hij het materiaal daarna aan de beugels. Dit is uiteraard alleen aan te bevelen als de zonnepanelen goed bereikbaar zijn, en je weet wat je doet. Mocht je de panelen zelf beschadigen, dan vervalt de garantie op de installatie.
Vogelwering tegen vogelnesten zonnepanelen
Foto's en idee: Jan Ellen, Oosterend

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.