Vogelnesten onder uw zonnepanelen?Geplaatst op: 10 juni 2015

Tussen de dakpannen en de zonnepanelen zit altijd een kleine ventilatieruimte. Vooral kauwtjes hebben er soms een handje van om hier een nest te bouwen, lekker beschut onder de panelen. Vogelnesten onder uw zonnepanelen zijn echter niet wenselijk!

Wat zijn de nadelen voor u:

  • geluidsoverlast onder het dak;
  • rommel in de dakgoot, met verstopping als gevolg;
  • de ventilatie van de panelen wordt belemmerd;
  • vogelpoep op de panelen, waardoor de energieopbrengst minder wordt.

Ook voor de vogels zelf loopt het nest op een teleurstelling uit. Omdat de temperatuur onder de panelen hoog op kan lopen, blijven de nesten leeg, of komen de eieren niet uit. Soms lost het probleem vanzelf op; na een goede regenbui spoelt het nest weg. Is dat niet het geval, dan kunt u er zelf iets aan (laten) doen.

Welke maatregelen kunt u  treffen?
Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. 1) Er is speciale vogelwering te koop (zie afbeeldingen). Deze wordt gemonteerd aan de onderzijde van de panelen met klemmen. Dit product kunt u bij uw installateur bestellen. De montage laat u bij voorkeur uitvoeren door uw eigen installateur/leverancier in verband met garanties die op de installatie zitten. De vogelwering biedt ongeveer 80% zekerheid dat de vogels onder de panelen weg blijven.

    Foto’s: HTW installatietechniek

  2. 2) U maakt zelf een vogelwering. De heer Jan Ellen uit Oosterend, zelf bezitter van 12 zonnepanelen, pakte het als volgt aan. Bij RAB Bouwcenter in Oudeschild zijn zgn.’gootdrains’ te koop, per meter. Ellen vouwde deze klemvast dubbel onder de panelen, met de bolle kant naar buiten (zie afbeeldingen). Vervolgens knipte hij uitsparingen op de plek van de bevestigingsbeugels. Zo ligt de vogelwering goed vast tussen de panelen en het dak. Met ‘tie rips’ bevestigde hij het materiaal daarna aan de beugels. Dit is uiteraard alleen aan te bevelen als de zonnepanelen voor u goed bereikbaar zijn, en u weet wat u doet. Mocht u de panelen zelf beschadigen, dan vervalt de garantie op de installatie.

    Foto’s en idee: Jan Ellen, Oosterend

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.