Thermische camera verraadt warmteverliesGeplaatst op: 27 januari 2014

In de winter van 2013-2014 liet TexelEnergie warmtescans maken van Texelse huizen en bedrijven. Leden van TexelEnergie konden zich hiervoor eind december gratis opgeven. De animo was dermate groot dat niet alle adressen konden worden gefotografeerd.

Veel  gebouwen lekken warmte via dak, ramen en muren, waardoor kostbare energie verloren gaat. Een goede manier om dit in beeld te brengen, is door de inzet van een thermische camera. Er kunnen echter alleen scans worden gemaakt als het buiten donker is, en het verschil tussen de buitentemperatuur en binnenshuis minimaal 15 graden bedraagt. In dit jaargetijde zijn de omstandigheden dus ideaal.
De scans werden gemaakt door Ram van Erkelens van Ram Duurzaamheidsadvies. Van Erkelens maakte gebruik van een speciale warmtebeeldcamera; een kostbaar meetinstrument dat  enige dagen beschikbaar werd gesteld aan TexelEnergie door Fluke Nederland BV in Eindhoven.

Er was veel verschil te zien tussen woningen die goed zijn geïsoleerd, en woningen waarbij dat niet, of gebrekkig, het geval is. Van Erkelens: “Bij verschillende huizen zie je veel warmteverlies net onder de dakgoot, of aan de onderkant van de muur. Waar muren gescheurd zijn, is veel temperatuurverschil te zien. Ook randen van kozijnen of schuifpuien lekken vaak warmte.”

“Tussen buren onderling kan een groot verschil zichtbaar zijn als bij de ene woning de muren goed zijn geïsoleerd en bij de andere niet.  Zelfs bij vrij nieuwe woningen, zoals in de Mars, zag ik dat deze over het algemeen goed geïsoleerd zijn, maar toch zitten er soms plekken in muren waar veel temperatuurverschil te zien is.”

Voor de scan geldt: hoe lichter de kleur, hoe meer wamtelekkage. De eigenaren van de gescande gebouwen ontvangen een rapport met de foto’s.


Foto: Ram van Erkelens met thermische camera

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.