Texels project voorbeeld voor Europa tijdens RAI AmsterdamGeplaatst op: 31 oktober 2013

Het project ‘Texel, slim zelfvoorzienend’, met bijbehorende display KIEK!, was aanwezig op de  European Utility beurs 2013. De beurs vond plaats van 15 tot en met 17 oktober in de Amsterdam RAI.

Op uitnodiging van Liander (partner in ‘Texel, slim zelfvoorzienend’),  en Siemens Nederland NV (leverancier van de slimme energiesystemen) stond het ontwerp tijdens de beurs in de schijnwerpers.  Volgens Siemens, waarvan tijdens de beurs officieel bekend werd gemaakt dat deze ook als partner is aangehaakt, bestaan er nauwelijks vergelijkbare projecten op deze schaal en met deze duurzame doelstellingen voor 2020 in West Europa. Dit geeft goed aan hoe bijzonder het project is in Europa, voor Nederland en met name voor Texel.

‘Texel, slim zelfvoorzienend’ is een gezamenlijk project van Capgemini, Liander en TexelEnergie, dat  erop gericht is om zoveel mogelijk energie te gebruiken die lokaal en duurzaam is opgewekt. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan het besparen van energie, het gezamenlijk meer opwekken van duurzame energie, de energie gebruiken wanneer het volop beschikbaar is, en het slimmer gebruikmaken van de bestaande energienetwerken. Het doel van het project is om te onderzoeken hoe Texel zelfvoorzienend kan worden in haar energievoorziening. 

Na een intensieve voorbereidingstijd, gaat de pilot van het project volgende maand van start. 300 Texelse deelnemers  krijgen kosteloos de beschikking over het nieuwe energiesysteem  KIEK! KIEK geeft adviezen over het stroomgebruik, door tips via de display.  Daarnaast ontvangen deelnemers een persoonlijk advies aan de hand van een analyse, en twee slimme pluggen waarmee energieslurpende apparaten in huis kunnen worden opgespoord en bediend.  Er is nog beperkt ruimte voor belangstellenden om mee te doen aan deze pilot. Meer informatie is te lezen op de website van TexelEnergie.

Tijdens de Utility beurs verwelkomde Amsterdam naar schatting  zo’n 8000 energiedeskundigen, om gezamenlijk te werken aan de Europese overgang naar een slim energienetwerk.

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.