Texel aangewezen als proeftuin voor slim elektriciteitsnetwerkGeplaatst op: 25 april 2012

Cloud Power geeft Texelse huishoudens energie
Zo’n 300 huishoudens op Texel gaan hun energievoorziening gezamenlijk organiseren met behulp van een nieuw innovatief concept: Cloud Power, een intelligent energie systeem dat het energie net slimmer gebruikt waardoor energievraag en –aanbod op elkaar kunnen worden afgestemd. Dit initiatief van TexelEnergie, in samenwerking met Capgemini, netbeheerder Liander en Qurrent, maakt deel uit van de Nationale Proeftuin, waarin veelbelovende smart grid-projecten door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie worden ondersteund.

Door afnemende energievoorraden spelen nieuwe technologieën een steeds grotere rol in onze samenleving. Naast de elektrische auto heeft ook het intelligente energienetwerk met grotere gebruikersmogelijkheden, de zogeheten smart grid, zijn intrede gedaan. Deze ontwikkeling is zo belangrijk dat minister Verhagen deze week 16 miljoen euro uittrok om veelbelovende initiatieven op dit gebied te ondersteunen. Texel is een van de negen aangewezen proeftuinen. Met het door Capgemini samen met TexelEnergie ontwikkelde slimme concept gaan 300 Texelse huishoudens gezamenlijk hun energievoorziening managen. Volgens Brendan de Graaf, directeur van TexelEnergie, past het project naadloos in het streven van de Texelse energiecoöperatie om het gebruik van duurzame energie op het eiland te stimuleren. “Het uiteindelijke doel is dat heel Texel in 2020 volledig zelfvoorzienend is.”

Cloud Power
Het intelligente energienet werkt in twee richtingen: het levert niet alleen stroom, maar de aangesloten huishoudens kunnen zelf hun zelfopgewekte energie (met bijv. zonnepanelen of micro-WKK) terugleveren aan het net. Die energie wordt opgeslagen en gebruikt op momenten dat de prijs van deze energie laag is. Bovendien ontstaat per gebruiker een beter inzicht, waardoor de deelnemers afzonderlijk geadviseerd kunnen worden over hun stroomverbruik. Prognoses op maat zorgen vervolgens voor een perfecte afstemming van vraag en aanbod, voor de beste prijs. Cloud Power is ontwikkeld door Capgemini en bedoeld voor kleinschalige initiatieven om op een rendabele manier gebruik te maken van intelligente energienetten. De aansturing gebeurt met een door Qurrent ontwikkeld energie-managementsysteem. Liander is verantwoordelijk voor het energienetwerk en de slimme meters.

Zelfvoorzienend
Brendan de Graaf is enthousiast over Cloud Power en trots dat Texel door de minister is aangemerkt als proeftuin. “Door het slimmer gebruiken van elektriciteitsnetten krijgt duurzame energie veel meer ruimte. Consumenten besparen energie, doordat ze elektrische apparaten kunnen laten draaien op het moment dat de energieprijs laag is. Dit is een grote stap in het realiseren van dit project en ons streven om Texel volledig zelfvoorzienend te maken met duurzame, lokaal opgewekte energie.” Een streven dat door zowel de gemeente Texel als de provincie Noord-Holland wordt ondersteund. In een eerste reactie liet de gemeente Texel weten de aanwijzing van Texel als proeftuin voor smart grid als een belangrijke stap te zien in dat proces. Het project duurt een jaar en negen maanden en wordt gefaseerd uitgevoerd.

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.