SolaSola brengt warmte waar nodigGeplaatst op: 8 oktober 2015

Miljoenen mensen over de hele wereld zijn slachtoffer van kou. Ze hebben geen geld of mogelijkheid om over warmte en energie te beschikken. Ook in meer welvarende landen wordt het steeds belangrijker dat er duurzaam wordt omgegaan met energie. SolaSola bedacht een manier om gebruik te maken van zonne-energie in een transporteerbare, schone en 100% duurzame warmtebron. We spreken met initiatiefneemster Mimi Eelman. 

Vanuit haar werk voor de Compacte Warmte Opslag (TESSEL), kwam Mimi in aanraking met de techniek van warmteopslag. “In 2012 werd TexelEnergie benaderd om deel te nemen aan een project ten behoeve van de ontwikkeling van een compacte warmteopslag voor gebruik in huishoudens. Daaruit heb ik het idee voor een draagbare warmtebatterij – SolaSola- ontwikkeld en ben ik met meerdere partijen gaan praten. Samen met TNO, Caldic en Flamco werk ik momenteel aan de ontwikkeling van een prototype. Daarnaast zijn we bezig met het creëren van een afzetmarkt en een duurzaam verdienmodel”, vertelt ze. 
 

Een draagbaar kacheltje

Zo’n draagbare warmteopslag, wat is dat nou precies? Stel je een kacheltje voor dat je op elke plek aan kan zetten en na gebruik weer op kan laden met duurzame energie. Deze draagbare warmtebatterij kan gebruikt worden op alle plekken waar mensen behoefte hebben aan warmte en waar geen voorziening voor handen is. “Denk aan tijdelijke verblijfplaatsen zoals tenten, boten, caravans, strandhuisjes of als noodvoorziening in vluchtelingenkampen”, licht Mimi toe. “We hebben onderzocht hoe je de technologie van warmteopslag beschikbaar kan maken voor andere markten en welke gebruikers daar baat bij hebben.”
 
Juist in de recreatieve sector bleek behoefte aan verduurzaming. Volgens Mimi wordt de opslag van warmte momenteel onderbenut. “Daarom maakt SolaSola een 100% duurzame oplaadbare warmtebron beschikbaar voor recreanten.”
 

Hoe werkt die opslag van energie?

In het geval van SolaSola wordt er gebruikgemaakt van een zogeheten thermochemische opslag. Dat werkt als volgt: je hebt een compacte cilinder gevuld met een warmtewisselaar. Hierin zit een soort zout dat warmte opslaat uit zonnepanelen, een zonneboiler of een zonnecollector. Door het drogen van het opslagmateriaal wordt de warmte opgeslagen. Tegen de tijd dat je de warmte weer nodig hebt – in de winter bijvoorbeeld, als er minder zonne-energie beschikbaar is – bevochtig je de stof weer. Door de thermochemische reactie die dan plaatsvindt, komt er warmte vrij.  
 

Testen van het prototype

Momenteel zijn Mimi en de betrokken partijen bezig met het rondkrijgen van de financiering. “Voor het project is deels een subsidie aangevraagd en vullen we de rest aan met geld van investeerders en uit eigen middelen”, legt Mimi uit. “TexelEnergie wordt betrokken bij het testen van het prototype op Texel. Jaarlijks bezoeken een miljoen toeristen het eiland. Een deel daarvan verblijft in tijdelijke verblijfsruimten, en vormt dus een uitstekende testgroep. Daarom zoeken we samenwerking met toeristische bedrijven die vanaf 2016 mee willen werken aan een test met het gebruik van het prototype.” Wilt u meewerken aan de test? Neem dan contact op met Mimi Eelman (06-13973745 of mimi@meez.nl). 

Foto: © Shaan R Ali 2015
 

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.