Nieuw bij TexelEnergie: Schapenboerderij RozenhoutGeplaatst op: 25 februari 2014

Hans Witte van boerderij Rozenhout aan het Doolhof, op de Hogeberg, is vorige maand zakelijk klant geworden van TexelEnergie. Via via hoorde hij over de gunstige tarieven en daarop besloot hij, samen met zijn dochter en zakenpartner Mariska, over te stappen op duurzame energie van de eilandcoöperatie. Zittend aan de kamertafel, met uitzicht op schapen met lammetjes, eenden en de ezel Jopie, legt Hans uit hoe hij als schapenboer tegen duurzame energie aankijkt.

Zuinig schaap
Hans: “Om maar eens een link te leggen met energie: een schaap is een energiezuinig landbouwdier. Schapen brengen gemiddeld maar drie dagen per jaar door in de schuur, de rest van de tijd zijn ze buiten. Niet te vergelijken met koeien, varkens of kippen. Bovendien hebben schapen nagenoeg geen krachtvoer nodig, en ook bijna geen medicijnen. Het zijn hele ‘schone’ dieren. Voor het bijeen drijven van de schapen gebruik ik, in tegenstelling tot veel andere boeren tegenwoordig, geen ‘quad’, maar mijn honden: twee ‘Australian Kelpies’. Ik hoef maar te fluiten en ze doen wat ik wil. Bezoekers vinden het prachtig om naar te kijken. Als ze me met de honden en schapen bezig hebben gezien, krijgen we soms spontaan applaus.”

Het product wol
“Schapenwol is een mooi natuurproduct”, vertelt Witte. “Het wordt tegenwoordig ook gebruikt om huizen te isoleren. Het voordeel is dat het vocht opneemt, maar ook weer afstaat. Dat is goed voor het klimaat in je huis. Bovendien is het onbrandbaar. Mijn eigen huis is 30 jaar geleden prima geïsoleerd met glaswol, maar als ik nu weer de keuze moest maken, zou ik mijn huis isoleren met wol van mijn eigen schapen.” Het grootste deel van de wol gaat echter naar de dekbeddenfabriek om te worden verwerkt in Texelse dekbedden. “Hoewel de prijs van de wol momenteel erg laag ligt , krijgen we er een extraatje voor van de fabrikant. Omdat de wol op Texel blijft en er tenslotte wordt geadverteerd met dekbedden van echte Texelse wol.”

Rendement houtkachels steeds beter “De houtkachel, daar heb ik me wel wat in verdiept. Ik heb er één met een schone verbranding. Het rendement is tot 90%, je houdt nagenoeg geen restanten over. De kachel heeft een minimale rookuitstoot omdat hij de energie gebruikt om warmte te genereren in plaats van rook. Hij verbruikt dan ook veel minder hout dan een ouderwetse kachel, voor dezelfde hoeveelheid warmte. Doordat rondom de boerderij regelmatig bomen omwaaien, is er genoeg stookhout. Je hoeft het niet af te voeren, dat scheelt weer geld en energie. En zo kan de thermostaat weer wat lager.”

Betalende bezoekers
Bezoekers kwamen altijd al op de boerderij, maar omdat dit dermate grote vormen aannam, ontstond een paar jaar geleden het idee om de visite om een kleine vergoeding te vragen. Wegens de grote toeloop worden vanaf dit jaar de openingstijden zelfs met een paar uur per dag verruimd. Er wordt goed op toegezien dat de toeristische factor geen negatieve invloed heeft op de authentieke agrarische sfeer op de boerderij. “Een hek dichtbinden met een oud paktouwtje moet blijven kunnen”, noemt Witte als voorbeeld.

“Ik draag TexelEnergie een warm hart toe. En een zelfvoorzienend eiland in 2020 lijkt me ook mooi. Maar dat zal wel moeilijk worden.”

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.