Lokale energiebedrijven verenigd in DE UnieGeplaatst op: 28 september 2012

De coöperaties Windunie en TexelEnergie hebben het initiatief genomen om samen met Stichting Urgenda een koepel van lokale energiebedrijven op te richten. Een coöperatie waar alle lokale energiebedrijven lid van kunnen worden, omdat we samen sterker staan. Deze coöperatie, genaamd Duurzame Energie Unie, of DE Unie, gaat diensten zonder winstoogmerk leveren aan alle leden, de lokale energiebedrijven. Zoals bijvoorbeeld de levering van elektriciteit en gas, facturering, financiële administratie en communicatie activiteiten. Voor kleine, nieuwe toetreders is het een hele snelle manier om te starten met lokale activiteiten. Zij hoeven het wiel niet zelf meer uit te vinden. De eerste leden hebben zich al gemeld.

In Nederland bestaan inmiddels tientallen lokale duurzame energiebedrijven (ook wel LDEBs). Dit zijn vaak  coöperaties van enthousiaste burgers en ondernemers die zelf het heft in handen nemen. Het opzetten van een energiebedrijf en alles wat daarbij komt kijken, is echter veelomvattend. Startende coöperaties zijn daarom vaak veel geld kwijt aan commercieel advies en ondersteuning; geld dat bespaard kan worden door samen te werken. Op deze manier zijn startende lokale coöperaties ook minder overgeleverd aan de grillen van de markt. Texel Energie en Windunie hebben al meer dan tien jaar ervaring op dit gebied en hebben vele hobbels en kinderziekten overwonnen.

Rense van Dijk, Directeur Windunie: “Windunie is overtuigd van het belang van de trend van lokale energiebedrijven voor de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Daarom stellen wij onze kennis en kunde graag ter beschikking aan de Duurzame Energie Unie.”

Brendan de Graaf, Directeur Texel Energie: “Lokale energie coöperaties kunnen zelf bepalen hoeveel en welke diensten ze afnemen bij DE Unie. Voor een nieuwe kleine organisatie zal dat in het begin wellicht beteken dat ze bijna alle diensten van DE Unie benutten, terwijl Texel Energie al meer zelf kan.” Alle lokale energiebedrijven die deelnemen gaan samen bepalen welke diensten nuttig en nodig zijn.

Marjan Minnesma, directeur Urgenda: “Er staan nog honderden lokale groepen te trappelen om ook een lokaal energiebedrijf te beginnen. Maar regels en gebrek aan kennis verhinderen snelle actie. Dat willen we doorbreken, door het samen te gaan doen, zodat de kleine nieuwelingen kunnen profiteren van de grotere en “oudere”organisaties die hun kennis graag delen. En op die manier wordt de groep van mensen die zelf het heft in handen neemt weer snel groter en wordt decentrale duurzame energie steeds meer een factor om mee rekening te houden!”. Power to the People!

Meer informatie, binnenkort op www.duurzameenergieunie.nl

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.