Leven in de Texelse Bierbrouwerij



Geplaatst op: 31 oktober 2014

Maurice Diks, brouwmeester en directeur van de Texelse Bierbrouwerij, verklaart het lidmaatschap bij TexelEnergie als een zakelijke overweging, en in die zin duurzaam in meerdere opzichten. ‘Het belangrijkste is dat er een concurrerende prijs ligt’, volgens Maurice. ‘Duurzaam is mooi, maar de kosten zijn ook belangrijk. Texelenergie heeft bewezen dat groene stroom en gas ook heel betaalbaar kunnen zijn.

Teamwork
Circa 40 mensen werken er bij de Bierbrouwerij, vrijwel allemaal woonachtig op Texel. ‘Eén woont in Den Helder, maar het is wel een echte Texelaar, hoor!’, vertelt Diks. Een derde deel van het team werkt in de buitendienst. Deze mensen gaan het land in om het eilandbier te promoten bij de wederverkopers. Niet zonder succes, dat is inmiddels duidelijk. De bekendheid van het Texelse bier verspreidt zich ‘als een biervlek.’
 
Complete keten
De ingrediënten van het Texels bier  moeten aan  hoge eisen voldoen. Diks: ‘De granen komen allemaal van Texel. Doordat we wat meer zonuren hebben dan in de rest van het land, groeit het graan doorgaans goed, het is een optimaal kwaliteitsproduct. Je begint op het Texelse land met haar zeeklimaat. Het graan wordt vermalen en tot bier gebrouwen door  Texelse mensen,  met groene energie en het water uit de duinen. Het is een feest voor het hele team  om daar elke dag  weer mee bezig te mogen zijn.
We beperken daarbij onze afvalstromen zo goed mogelijk. Een voorbeeld: het restproduct dat overblijft na het brouwen van het bier; de bierbostel, is hoogwaardig en vezelrijk veevoeder. De koeien en varkens van naburige veehouders varen er wel bij.  De keten is rond.’
 
Restwarmte  inzetten
Er zijn meer slimme voorbeelden. Diks: ‘Tijdens het vergistingsproces (omzetten van suiker naar alcohol) ontstaat veel warmte. Die warmte gebruiken we opnieuw in een afgesloten ruimte: de navergistingsruimte, of zoals wij het noemen de warme kamer. Hier gist ons bier voor de tweede keer, in het flesje of in het vat. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook zeer duurzaam.’
 
Restwater benutten
‘De technologieën worden, naarmate je groter wordt, steeds professioneler. Zo is het gebruik van water voor ons heel belangrijk. De ontwikkelingen hierbij gaan razendsnel. Zo was er vroeger 24 liter water nodig om 1 liter bier te produceren. Nu is dat nog maar een kleine 6 liter. Door water opnieuw te gebruiken op plaatsen waar dat kan, is die besparing gerealiseerd. Water dat we bijvoorbeeld gebruiken om terug te koelen, is prima geschikt om schoon te maken.’
 
Geen zakken meer, maar silo’s
‘Onze laatste grote investering is de ontvangst van bulktransporten. Voorheen als de mout uit de mouterij kwam, gekiemd en geroosterd, was dat in zakjes van 25 kilo, 1000 kilo per pallet. Tegenwoordig hebben we  4 silo’s waar 28 ton los gestort mout in kan. Niet alleen omdat je verder wil automatiseren,  maar ook om de belastbaarheid van de mensen te verkleinen.  Het scheelt enorm veel sjouwwerk.’
 
Nieuw Speciaalbier!
‘Begin januari  2015 komen we met iets nieuws. We hebben een bier gebrouwen dat veel mensen zal verrassen. Herkenbaar Texels, maar met een heel eigen karakter.  De naam is nog geheim’, lacht Diks geheimzinnig. De lancering vindt plaats in het kader van Texel, 600 Jaar Stad. ‘Er komt een diner ten bate van het Tesselhuus in De Koog. Als je het bier wilt proeven, moet je maar een stoel aan tafel kopen voor het goede doel. Wij dragen daar ook ons steentje aan bij’.
 
Struûn
‘Het Texels bier dat we hier brouwen is op alle manieren een product van het eiland’, aldus Diks. ‘Wij ervaren een sterke band tussen het eiland en de brouwerij. Daarom voelen wij het ook als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vanuit ons Texels hart te denken, en te kijken wat wij gezamenlijk voor Texel kunnen doen. Zo steunen wij een aantal grote evenementen op Texel en zijn mede initiatiefnemer van Struûn Texel’.

Pagina delen:


Deel dit op: