Jan en Nettie Lap: ‘Wij zijn er klaar voor!’Geplaatst op: 30 januari 2015

Menig Texelaar (en toerist) vroeg zich vorig jaar af wat er toch voor bouwwerken  verrezen aan de Amaliaweg bij Den Hoorn. Eerst twee grote schuren, waarin volgens TV-personality Maarten van Rossem ‘een ruimteschip kan worden geparkeerd’. Daarna een kleinere schuur en tot slot een niet van authentiek te onderscheiden stolpboerderij.  Jan en Nettie Lap bouwden een energie-nulwoning en -bedrijf . Genoemd naar de polder:  ‘De Prins’. Ze verbouwen er  aardappelen, erwten, spinazie, karwij, quinoa en blauw maanzaad.

Naar ‘De Prins’
Jan en Nettie hielden werken op het landbouwbedrijf Bute Weste en wonen ‘op het dorp’ altijd gescheiden. Totdat ze in 2012 bij de bedrijfssplitsing een perceel grond toebedeeld kregen in de Prins Hendrikpolder bij Den Hoorn. Op die plek wilden ze wel werken én wonen. Maar er was nog helemaal niets. Nettie legt uit: ‘Je moet tegenwoordig eerst een omgevingsvergunning aanvragen. Dat is een vergunning  voor bouwen, milieu en ruimte in één.  Bij de aanvraag moet je aangeven hoe je het gaat regelen met de energietoevoer. Tja, gasleidingen liggen er niet langs de Amaliaweg. Dus wonnen we advies in bij Peter Jan Kuip, adviseur van het Energieloket van de Gemeente’. 
 
Energieloket
Kuip was enthousiast. Het leek hem zelfs haalbaar om ook van een deel van het bedrijf een energieneutraal project te maken. Er moest dan wel genoeg energie worden opgewekt  voor  bedrijfsactiviteiten zoals het drogen van zaden en erwten,  en het woonhuis.  Kuip adviseerde een biomassakachel, aangevuld met een zonneboiler. In de woning een WTW (warmte terugwin)installatie en driedubbele isolatie. Daarbij berekende hij dat er dan nog 20 zonnepanelen nodig waren op de schuur om de woning energie neutraal te maken. Energiesubsidie maakte de aanschaf aantrekkelijk. De vergunning was binnen korte tijd rond!
 
Kantine gewonnen
Eigenhandig bouwden Jan en Nettie eerst de  twee grote schuren. Daarna hadden ze geluk, vertelt Jan:  ‘Het houten bijgebouw van het Dorpshuis De Waldhoorn was overbodig geworden. De dorpscommissie zocht er een nieuwe eigenaar voor. Ik zag er wel potentie in, een leuk gebouwtje.  Er waren echter nog vijf andere gegadigden. Het werd een verloting, waarbij wij als winnaar uit de bus kwamen. Ik verplaatste het gebouwtje naar  ‘de Prins’. Het doet nu dienst als ruimte voor de biomassakachel en de zonneboiler. Daarnaast is het kantine en ontvangstruimte.’
 
Biomassakachel
Voor de duurzame kachel schakelde de familie IJsbrand Kikkert van Texbriq in. De kachel brandt op organisch bedrijfsafval. Dit moet eerst tot kleine brokjes (pellets) worden geperst. Maar ook een afgekeurde partij grauwe erwten is al verstookt. ‘Dat was nog wel even experimenteren, wat wel kan en wat niet,’ volgens Jan. De pellets stromen vanuit een 2 kuubs bunker geleidelijk via een vijzel  de kachel in. Daar worden ze verbrand. De overgebleven as is volgens Nettie goed bruikbaar als tuinbemesting: ‘we gooien het bij de pruimenbomen.’
 
Beschrijving: jan lap pellets biokachel.JPG
 
Perscoöperatie?
Tijdens de bouw is al het houtafval verzameld door het bouwbedrijf. Later kwam  dit in de vorm van houtbriketten weer terug. ‘Wat we nog missen is een lokale leverancier van kleinere pellets voor ons pelletkacheltje in de kantine,’vertelt Nettie. ‘Als je die aan de vaste wal bestelt, betaal je 10 euro transportkosten per zak. Het zou handig zijn als er op Texel een gezamenlijke pers zou staan, waar iedereen zijn hout- en snoeiafval kan verwerken tot pellets.’ Jan vult aan: ‘In Scandinavië zijn ze daar veel verder mee.  Daar loopt ook niet overal gas langs de huizen.’ Op Texel levert Texbriq de grote briketten voor de houtkachel of haard.
 
Straks neemt de zon het over
 ‘De biomassakachel brandt nu het koud is’, legt Jan uit. ‘Hij is aangesloten op heaters in de schuur, waar we zaden drogen. Ook loopt er een ondergrondse leiding  naar de stolp, voor de vloerverwarming en de grote boiler. Straks in mei, als het wat warmer wordt, zetten we de biomassakachel uit en nemen de zonnecollectoren het over. De gemeente Texel heeft al enige jaren de ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn. Ik moet het nog zien, een energieneutraal Texel, maar wij zijn er in ieder geval klaar voor!’

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.