In het Klok-huisGeplaatst op: 21 mei 2014

Jan Klok nam deel aan de ‘focusgroep’ in april. Een klein groepje deelnemers van het project ‘Texel, slim zelfvoorzienend’ wisselde ervaringen en tips uit over de KIEK! Jan is echt de KIEK!-man des huizes. Met name het terugdringen van het stroomgebruik heeft zijn speciale interesse. Daarom is hij enthousiast aan de slag gegaan met de meetpluggen. Hoe doet hij dat?

Slim met de pluggen
Met de pluggen brengt Jan het jaarverbruik van zijn apparaten stuk voor stuk in kaart. De gegevens uit de KIEK! neemt hij over in het rekenprogramma Excel. Vervolgens rekent hij het om naar een percentage van het totale verbruik. Zo kun je beter vergelijken. Jan: “Ik vind het interessant om te weten wat mijn gas en stroomverbruik is, maar ik wil het ook kunnen specificeren. Met een plug kun je niet alleen het stroomverbruik van een apparaat meten, maar ook het dagpatroon bekijken. Dat is voor mij heel waardevol .”

Veel stroom, weinig gas
In het ‘Klok-huis’ wordt namelijk veel stroom verbruikt. De familie gebruikt zo’n 6500 KWh per jaar (gemiddeld gebruikt een gezin 3600 KWh per jaar). Daarentegen gebruiken ze weinig gas. Dat heeft te maken met de positie van de woning ten opzichte van de zon, en de zonnecollectoren op het dak. Die drukken het gasverbruik fors. De collectoren verwarmen het boilerwater.

Veel was
Jan, inmiddels met de Excel-grafieken bij de hand: “Onze wasmachine gebruikt 15% van het jaarlijks stroomverbruik, dat is best veel. De droger 9%. De TV en de laptop gebruiken daarentegen weer net zo weinig als de koel/vriescombinatie: 4%.”

Keuzes maken
Volgens Jan kun je bij sommige apparaten wel keuzes maken, bij andere niet: “ De CV en de warmte-terug-win (WTW) installatie zijn samen verantwoordelijk voor zo’n 30% van het stroomgebruik, maar je kunt ze niet uitzetten. Hoewel iemand uit de focusgroep de WTW- installatie toch ’s nachts uitzet. Dat vond ik interessant om te horen. Ik zou daar wel meer over willen weten.”

“Momenteel heb ik 60% van het verbruik in kaart gebracht. Ik heb dus nog 40% te gaan. We koken op inductie en maken gebruik van een Qooker. Ik ben benieuwd of ik daar nog iets op kan besparen.”

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.