Hoe vordert de zonneweide bij Everstekoog?Geplaatst op: 9 december 2015

Vorig jaar werd bekend dat TexelEnergie een vergunning heeft gekregen voor het plaatsen van een zonneweide bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Everstekoog aan de Pontweg. Omdat we veel vragen krijgen over de status van dit project, hierbij een update. 

De zonneweide bij Everstekoog is een bijzonder project dat eigenlijk uit twee delen bestaat. Niet alleen zullen er zonnepanelen worden geplaatst op de grond, maar ook drijvend op vlotten in de waterzuiveringsinstallatie. Maar hoe vordert dit project? Leo Timmers (TexelEnergie) en Pieter de Vries (Gemeente Texel) vertellen meer.
 

De zonneweide op het land

TexelEnergie werkt in dit project samen met Gemeente Texel. “Het plaatsen van de zonnepanelen op drijvende vlotten, zullen zij voor hun rekening nemen. Ons deel bestaat uit het realiseren van een zonneweide op het land”, vertelt Leo. “TexelEnergie heeft subsidie aangevraagd voor dit project, maar helaas waren er geen middelen meer beschikbaar: de pot was leeg. Op dit moment staan de ontwikkelingen van de zonneweide op het land dus even stil, maar begin 2016 vragen we opnieuw subsidie aan. We hopen in de loop van 2016 meer duidelijkheid te krijgen over de zonneweide bij Everstekoog”. 
 
Het is uiteindelijk de bedoeling dat mensen ook kunnen gaan participeren in het project van TexelEnergie. Niet bij alle huizen is het mogelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Bewoners van deze huizen kunnen dan investeren in het project, in ruil voor het gebruik van de opgewekte (groene) energie.  

 

De zonnepanelen op drijvende vlotten

Naast de zonneweide op het land, worden er ook panelen op drijvende vlotten geplaatst in de waterzuiveringsinstallatie. “Gemeente Texel is druk bezig met de voorbereidingen voor dit project”, vertelt Pieter de Vries (beleidsmedewerker afdeling Ontwikkeling). “Deze week plaatsen we de aanbesteding op TenderNed en naar verwachting kunnen we de aanbesteding in januari aan een partij gunnen.”
 

Texel eerste gemeente met energie-0 voor openbare verlichting

De energie die uiteindelijk wordt opgewekt uit de drijvende zonnepanelen, zal gebruikt worden voor de energievoorziening van de openbare verlichting. Dit is onderdeel van het project om alle openbare verlichting op Texel te gaan vervangen voor duurzame en energiebesparende alternatieven. “Op dit moment worden de huidige armaturen vervangen door nieuwe LED armaturen. Als alles volgens plan verloopt, zullen de drijvende zonnepanelen voor 1 april de gehele energievoorziening voor de straatverlichting verzorgen”, legt Pieter uit. “Texel zal dan de enige gemeente in Nederland zijn waarbij de energie die voor deze verlichting nodig is energie-0 is.“
 

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.