Hoe bespaar ik op mijn vloerverwarming?Geplaatst op: 28 november 2013

Bij veel mensen staat de pomp van de vloerverwarming altijd aan, ongeacht of dit nodig is of niet. Zomer en winter, dag en nacht. Dit kost enorm veel stroom. Yvo de Porto van IBS-Oele-Schoo BV in Den Burg, specialist op het gebied van vloerverwarming, geeft in het kort enkele praktische bespaar adviezen.

De Porto: ‘Ik heb twee tips. Ten eerste:  neem een pompschakelaar, die alleen inschakelt als het nodig is; als de CV draait. ’s Zomers zal de pompschakelaar de pomp een korte tijd per dag laten draaien, voldoende om hem niet te laten vastlopen. De pompschakelaar bespaart veel energie omdat de pomp van de vloerverwarming alleen inschakelt als het nodig is. Om die reden is de pompschakelaar in ongeveer één jaar terugverdiend. Bijkomend voordeel is dat de pomp niet meer fulltime draait en dus langer meegaat. De pompschakelaar is eenvoudig zelf te installeren tussen de pomp van de vloerverwarming en de wandcontactdoos.  ’

Een onderzoekje op internet wijst uit dat de kosten voor een pompschakelaar variëren tussen de 50 en 100 euro (exclusief eventuele installatiekosten).
Een rekenvoorbeeld: Als uw pomp 70 Watt verbruikt en het hele jaar draait, kost u dit zo’n € 140 per jaar. Met een pompschakelaar kunt u de helft van deze kosten per jaar besparen. Zo verdient u de deze binnen gemiddeld één jaar terug.


Er bestaat ook nog een andere mogelijkheid, namelijk: de pomp vervangen. 
De Porto:  ‘ Met een moderne A-label pomp van 8 Watt bespaar je vele euro’s per jaar. De nu gangbare vloerverwarmingspompen hebben een vermogen van tussen de 40 en 90 Watt.
Pompen met een A-Label zullen vanaf 1 januari 2015, bij nieuwe installaties, maar ook in bijvoorbeeld CV-ketels,  wettelijk verplicht toegepast moeten worden. Dankzij de terugverdientijd van 2 tot 3 jaar is het de investering  zeker waard.
Ook  hebben de A-label pompen het voordeel dat zij het comfort verhogen, geluidsklachten voorkomen, tot 70 % op energiekosten besparen en bijdragen aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Een pompschakelaar is bij dit soort pompen overbodig, omdat de stroom die de schakelaar verbruikt, niet opweegt tegen de besparing ervan.’

Een eenvoudige rekensom:  Bij een 90 Watt pomp is de besparing circa 500 KWh per jaar
(±  € 117,-). A-label pompen zijn verkrijgbaar vanaf € 200 voor een eenvoudig model, oplopend tot zo’n € 400 (exclusief installatiekosten). De terugverdientijd komt daarmee op zo’n 2 á 3 jaar.Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.