Groene vingers: Jeroen van der WerveGeplaatst op: 27 maart 2014

Samen met zijn broer Stefan vormt Jeroen van der Werve de Firma van der Werve in Den Burg. Jeroen houdt zich bezig met het hoveniersgedeelte, zijn broer runt het tuincentrum aan de Bernhardlaan.  Naast henzelf hebben  6 á 7 personeelsleden hun handen vol aan de werkzaamheden. Moeder is ook nog dagelijks actief op het tuincentrum, iedere dinsdag gaat ze mee inkopen doen op de veiling, waarbij ze dan zelf met de BE-combinatie naar de overkant rijdt. 

Behalve privé is de firma sinds dit jaar ook zakelijk lid en afnemer geworden van TexelEnergie.  Jeroen: “Ik vind het een goede instelling  om het werk op Texel te houden, dat proberen we altijd al te doen. Alleen als het erg uit de pas loopt kopen we het elders. De tarieven van TexelEnergie waren echter gelijk, zo niet lager, en er was een gunstige saldeerregeling, dus die keuze was niet moeilijk.”
 
Het oog wil ook wat
“Ik begon destijds met 3 paneeltjes van 500  kWh om te testen, en dat beviel goed. Kort geleden is het dak van ons huis geïsoleerd, we hebben toen bewust rekening gehouden met ruimte voor nieuwe panelen aan de zonkant. Dakramen en luchtroosters voor de douche zijn naar de achterzijde verhuisd, zodat we aan de voorzijde  één vlak zonnepanelen konden leggen. We hebben gekozen voor mooie zwarte panelen, die als één geheel zijn geplaatst. Het kost wat meer, maar het oog wil ook wat. De oude panelen liggen nu op de schuur.”
 
Capaciteit afstemmen
De nieuwe  panelen zijn goed voor maximaal 3500 kWh  opwek, terwijl op dit moment in huize van der Werve zo’n 5000 kWh nodig is. Daar is goed over nagedacht: “Mijn vrouw Jacquelien en ik hebben twee kinderen, waarvan er één veel met computers doet. De oudste is dit jaar gaan studeren, en als de tweede ook op zichzelf gaat wonen, heb je vanzelf minder verbruik.  We hebben de capaciteit van de zonnepanelen gebaseerd op wat wij met zijn tweetjes in de toekomst denken te gebruiken, want je moet niet gaan investeren in overcapaciteit.  Aan de andere kant proberen we het verbruik terug te dringen met aankopen als een zuinige wasmachine, koelkast en led-verlichting. Het is dus tweeledig: het verbruik naar beneden halen, én je capaciteit volledig benutten. “
 
KIEK!
De familie van der Werve  doet mee aan het project ‘Texel, slim zelfvoorzienend’ en heeft dus sinds kort een KIEK! display in huis hangen. “Leuk met die KIEK! nu, laatst hadden we een piek om 12 uur ’s middags, dan denk je,  ‘wat is dat nou, is er iemand onder de douche geweest?’. Het mooie van de KIEK! is dat je nu met deze zonnige dagen goed kan zien wat je opwekt , hoeveel je daarvan direct gebruikt en hoeveel er het net ingaat. Overdag wordt er veel meer opgewekt dan gebruikt, maar ’s avonds, als er geen opwek meer is, zie je het bedrag wat je tijdelijk in het net gestopt hebt langzaam slinken. De KIEK! geeft dat zeer gedetailleerd weer in een grafiek, in euro’s of kWh."
 
Beetje hobbyen
Jeroen: “Wij verwarmen het huis niet met gas, we hebben sinds 2010 een houtgestookte cv-ketel. Met het hoveniersbedrijf hebben we altijd genoeg brandhout , een deel wordt verkocht op het bedrijf maar er blijft voldoende over voor de kachel. Dat is je eerste winst.
We hebben sowieso een laag gasverbruik, alleen voor wat bijverwarming van het tapwater en om te koken.  Daarbij hebben we hebben een zonneboiler in de kelder staan die het water voorverwarmt om te douchen. Ik ben er altijd al een beetje mee aan het hobbyen eigenlijk.”
 
Plannen
“Bij alle vernieuwingen die we doen, houden we rekening met het milieu. Met ons bedrijf  willen we ons onderscheiden met welke kant we op gaan. Zo hebben we laatst twee elektrische auto’s, Mitsubishi Outlanders, gekocht.  Ze hebben een kleine actieradius maar voor Texel prima, en veel schoner. Verder zullen we, mochten we iets nieuws bouwen, rekening houden met het plaatsen van zonnepanelen.  We beraden ons nog om invulling te geven aan nieuwe plannen. Maar veel tijd daarvoor is er niet, want we hebben het stervensdruk!”
 
 Tot slot een bespaartip van Jeroen: “Neem een regenton!” Verder  moet hem van het hart dat veel bomen verdwijnen op Texel. “Mensen moeten veel groen in de tuin halen, dat geeft zuurstof en met  groen en bloeiende planten heb je veel meer tuinbeleving. Het geeft echt een meerwaarde aan je tuin.  Neem nou een vlinderstruik, hij neemt weinig ruimte in, maar geeft zoveel plezier. En meer vlinders in je tuin!”

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.