Familie Schagen ondertekent leveringscontract DE UnieGeplaatst op: 20 april 2015

Deze week sloten Dirk en Fenny Schagen een energieleveringscontract af met de Duurzame Energie Unie. Hierdoor verzorgt TexelEnergie per 1 mei a.s. de levering van lokaal opgewekte windenergie aan haar klanten. Rikus Kieft, voorzitter van de Raad van Commissarissen van TexelEnergie, was bij de ondertekening aanwezig. “We zijn hier erg blij mee,” aldus Kieft. “Het is een belangrijke mijlpaal, zowel voor TexelEnergie als DE Unie.”

De molen aan de Laagwaalderweg in Oudeschild brengt ruim 750.000 kilowattuur (kWh) per jaar op. Je kunt er een dorp zo groot als De Waal mee voorzien van stroom. De windmolen is in 2000 door Dirk en Fenny Schagen zelf aangekocht.

Dat de energiemarkt volop in beweging is blijkt uit de steeds kortere contracten die energiebedrijven met hun toeleveranciers sluiten. In 2000 sloot Schagen nog een contract af voor 10 jaar bij NUON, voor een vaste prijs per kWh. Daarna volgde een 5-jarig contract, waarbij de prijzen halfjaarlijks werden bijgesteld. Het nieuwe contract met DE Unie heeft een looptijd van 2,5 jaar.

Met op de dag van ondertekening een zuidwestenwind kracht 5 hebben de Schagens niet te klagen. Zij hebben overigens nooit spijt gehad van hun investering; integendeel. Dirk: “Het is net alsof je een nieuwe keuken koopt. De kwaliteit gaf de doorslag, we zijn niet voor de goedkoopste molen gegaan. Bijna alle onderdelen van deze molen zijn van roestvrij staal, de deur, de scharnieren, de bouten; het is nog steeds prima.”

Kieft is blij met het initiatief van de familie Schagen: “Doordat er op Texel tot nu toe verder geen windmolens mogen staan, waait er elke week voor zo’n 300.000 euro aan energie weg.” Fenny Schagen verbaast zich hierover: “Dan denk ik bij mezelf: mensen, wees wat meer tolerant. We kunnen toch niet eindeloos gas blijven gebruiken? We moeten af van de fossiele brandstoffen, en met windenergie is dat goed mogelijk, zeker op Texel.”

Foto: Mieke de Vries

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.