‘Een beetje teveel chocolade is precies goed’Geplaatst op: 26 september 2014

Anderhalf jaar geleden kochten Nanne-Jan en Lia Stienstra van de Texelse Chocolaterie een aandeel van TexelEnergie. Hun contract bij een landelijke energieleverancier liep echter nog door. Daarom stappen ze pas op 1 oktober dit jaar over op groene energie van de Texelse coöperatie. Nanne-Jan merkte al direct verschil: ‘ Het contact met TexelEnergie loopt gemakkelijker. Om te beginnen hang je veel minder lang aan de telefoon’. 

Van banketbakkerij naar chocolaterie
De in Britsum (Friesland) geboren Nanne-Jan en de Gelderse Lia (uit Voorthuizen) startten in maart 2012 met de Chocolaterie aan de Spinbaan in Den Burg. Daarvoor al verdienden zij ruimschoots hun sporen in Leeuwarden, waar zij eigenaar waren van Banketbakkerij Nijstad aan de Schrans. Daar wonnen zij belangrijke vakprijzen, zoals Gilde Goud, de Beko Zomerprijs en zilver bij de Verkiezing Banketbakkerij 2008. Op Texel richten zij zich helemaal op de chocolade.
 
Chocola maken kost veel energie
In de werkruimte achter de chocolaterie bevinden zich allerlei machines die nodig zijn bij het smelten, mengen, verwarmen en koelen van chocoladeproducten. Daarbij is ’s zomers de koelcel nodig. Dit kost uiteraard veel energie. Nanne-Jan: ‘Bij elke vernieuwing kijken we of het ook duurzaam kan. De apparaten verbruiken veel stroom. Daarom hebben we bij de vervanging van het dak al rekening gehouden met eventuele zonnepanelen. Ook zijn we de mogelijkheden van een zonneboiler aan het bekijken.’
 
Verlichting kiezen
En er zijn nog meer plannen. Nanne-Jan: ‘In 2015 gaan we de winkel opfrissen. Daarbij letten we extra op de verlichting. Momenteel kunnen we de vitrines met bonbons niet goed uitlichten, omdat de chocolade anders te warm en zacht wordt. In de werkplaats zijn onlangs de oude tl-buizen vervangen door nieuwe. Misschien niet zo’n goede keuze, besefte Nanne-Jan achteraf. Led-verlichting is beter voor het milieu, en kostenbesparend. Over de sensorlampen is hij wel goed te spreken. Deze gaan automatisch uit als er niemand in de ruimte aanwezig is.
 
Beschrijving: 2014-09-24 2014-09-24 001 006.JPG

Teveel chocolade
De materialen die Nanne-Jan en Lia eerder gebruikten bij de chocoladeworkshops, zijn vervangen door duurzame varianten. Geen plastic mutsjes en schortjes meer, maar textiele schorten die je goed kunt wassen. Daar staan zelfbedachte leuzen op, zoals: ‘Een beetje teveel chocolade is precies goed’ en ‘zon, zee, ztrand en zjokoladebruin’.  Na de workshops maakt Lia de ruimte weer kraakhelder met de stoomcleaner. ‘Dit kost natuurlijk stroom, maar je kunt toe met veel minder warm water en reinigingsmiddelen’, volgens Lia.
 
Sarasani
‘Chocolade bonbons maken is een arbeidsintensief proces’, vertelt Nanne-Jan. Hoewel hijzelf en Lia af en toe lange werkdagen maken, is er gelukkig ook tijd voor ontspanning. Lia: ‘regelmatig gaan we na half 6, als de winkel sluit, even lekker uitwaaien aan het strand. Wat we ook hartstikke leuk vonden was het Sarasani Festival (back to the sixties-muziekfestival op Texel) begin deze maand. We hadden een passe-partout voor drie dagen. Wij komen zelf ook uit de sixties en hebben genoten van de sfeer en de goede muziek’.

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.