Bij Jonkersbergen staat de barometer op groenGeplaatst op: 28 februari 2013

Vanaf 1981 beheren Gerard en Janka Bakker groepsaccommodatie Jonkersbergen, bij Den Hoorn. Het bedrijf wordt geëxploiteerd met veel aandacht voor omgeving, duurzaamheid en milieu.

Zo hebben ze in 2004  de ‘gouden’ milieubarometer uitgereikt gekregen. Dit is een keurmerk voor milieuvriendelijke recreatiebedrijven en staat gelijk aan het milieukeurmerk Green Key. Voor het ontvangen van dit keurmerk hoefde de familie Bakker weinig extra maatregelen door te voeren.  Jonkersbergen beschikt onder andere over een grijswatersysteem, zonneboilers, zonnepanelen, een bedrijfsnatuurplan, spaarlampen, gebruikt milieuvriendelijke verf  en neemt groene stroom en duurzaam gas af bij TexelEnergie!
 
Bijhouden van de cijfers
Sinds 2012 voert Jonkersbergen het keurmerk Green Key niet meer. Het bedrijf voldoet aan alle eisen, maar de kosten voor het voeren van dit keurmerk zijn erg hoog geworden. Ook het vele papierwerk dat er aan vastzit staat Bakker tegen en gaat ten koste van het plezier in de uitvoering van de maatregelen. Het bijhouden van de kengetallen is volgens Bakker echter wel noodzakelijk en ook interessant.
 
Hergebruik
Enige tijd geleden verrees een ‘milieustraat’ op het erf waar het afval kan worden ingeleverd. De milieustraat is ondergebracht in een uit duurzaam juthout opgebouwde schuur, waarin gasten hun afval gescheiden achterlaten. Er is bij de bouw bewust gekozen voor gebruikte materialen, omdat dit het milieu spaart. Het juthout is officieel verkregen via de Gemeente en het gebouw is ontworpen met ‘de menselijke maat’ in gedachten.
 
Afval inleveren kan op maar liefst 8 verschillende manieren. Bakker gaat vervolgens in een apart gedeelte van de schuur nog een stapje verder door zelf het afval te verwerken of in volume te verminderen. Zo wordt bijvoorbeeld het blikafval samengeperst tot compacte eenheden. De gasten weten de maatregelen goed te waarderen, en soms inspireert het bezoekers om zoiets ook in hun eigen bedrijf toe te passen. Zo heeft de directeur van een vrouwengevangenis de strakke tuin rond het complex veranderd in een gebied met hoge natuurwaarden, waarvoor het buitenterrein van Jonkersbergen model heeft gestaan: “een succes”, heeft hij laten weten.

Warmtescan
Vorig jaar is een warmtescan gemaakt van de woning en het bedrijf door TexelEnergie, in samenwerking met ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland).  Een warmtescan is een infrarood foto die met kleuren precies in beeld brengt waar een gebouw warmte 'lekt'. Bakker legt uit: ”daarop was duidelijk het effect te zien van de isolatiemaatregelen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd (dak, ramen en spouwmuren), maar ook de warmtelekken waren goed zichtbaar, we zijn dus nog niet klaar! Besparen op energiegebruik blijft interessant vanwege de kosten, maar is vooral in het belang van de generaties die na ons komen.”
 
Initiatiefnemer TexelEnergie
Bakker was tevens actief betrokken bij de oprichting van TexelEnergie. Zijn taken lagen met name bij het bepalen van de organisatievorm en het persbeleid. Een bijzondere tijd, in een periode dat de energiemarkt werd gedomineerd door slechts enkele grote bedrijven.  “Inmiddels zijn de eerste doelstellingen gehaald en ik hoop van harte dat ook de energieproductie, duurzaam en omgevingsvriendelijk, een succes wordt. Mijn voorkeur gaat uit naar zonne-energie, het wachten is op de 'Willie Wortel' die het rendement van de panelen weet op te schroeven naar 90%, dan zijn veel energievraagstukken opgelost!”

Pagina delen:


Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.