Biomassakachel voor wijk 'de 99'

Woonwijk 'de 99' is de enige wijk op Texel met warmtedistributie. De warmte wordt door een centrale kachel geproduceerd en via buizen naar de woningen in de wijk gebracht. Het principe is hetzelfde als bij een cv-installatie in een woning, alleen is de kachel hier flink groter.

Mei 2014: houtkachel in werking
Vanaf mei 2104 wordt de wijk met een biomassakachel verwarmd.  Deze kachel, met een capaciteit van 200 kW en een rendement van meer dan 90%, wordt in de beginfase gestookt op houtpellets (samengeperst hout in kleine staafjes). Binnenkort gaat de ketel over op houtsnippers die van het eiland afkomstig zijn. TexelEnergie streeft er naar om zoveel mogelijk Texels afvalhout te gebruiken. Uitsluitend duurzaam geproduceerd hout, waarvan de herkomst bekend is, komt in aanmerking. 

High Tech kachel
Het computergestuurde verbrandingssysteem werkt in principe net als een centrale verwarmingsketel. Afhankelijk van de vraag wordt water verhit tot maximaal 95°C. Dit water stroomt door het leidingsysteem in de wijk, vanwaar de CV en warmwaterinstallaties in de huizen hun warmte onttrekken. Het afgekoelde water van circa 70°C stroomt weer terug door de retourleidingen.

De pellets of houtsnippers worden vanuit de voorraadbunker volautomatisch naar de vuurhaard getransporteerd, afhankelijk van het gevraagde vermogen. Daarna wordt via een bewegend rooster een proces doorlopen van drogen, vergassen en verbranden. De resterende as wordt automatisch afgevoerd naar twee kleine ascontainers, welke regelmatig geleegd moeten worden.

De installatie behoeft weinig toezicht; met behulp van sensoren en communicatietechnieken wordt de kachel op afstand bewaakt en gecontroleerd op storingen. Mocht de ketel in storing raken of de benodigde warmte behoefte niet kunnen leveren, dan nemen de bestaande gaskachels de vraag volautomatisch over.
Deel dit op: