Besparen en opwekken

Op welke manieren kan ik zelf energie opwekken?
Dat kan op verschillende manieren. TexelEnergie stimuleert het opwekken van zonne-energie via zonnepanelen. Via panelen op uw dak wordt de energie van de zon omgezet in stroom, die direct in uw woning kan worden gebruikt. Een eventueel overschot wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvangt u van ons een vergoeding of u krijgt een lagere energierekening. Dat is afhankelijk van het type meter dat u heeft.
 
Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren, heeft TexelEnergie een aantrekkelijk aanbod voor u. Wij bieden 300 huishoudens en eigenaren van vakantiewoningen op Texel de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen met subsidie. Lees hier meer over deze actie.
 
Wat betaalt TexelEnergie mij voor mijn opgewekte stroom?
TexelEnergie vergoedt u hetzelfde tarief als u betaalt voor de stroom die u bij ons afneemt (leveringstarief, energiebelasting plus BTW). Wij hebben geen terugleveringslimiet op aansluitingen die niet zwaarder zijn dan drie keer 80 Ampère.
 

Wat als ik per saldo meer teruglever dan ik zelf verbruik?
Wekt u meer energie op met uw zonnepanelen dan u op jaarbasis verbruikt, dan vergoeden wij u  voor het overschot het leveringstarief. Informeer naar de voorwaarden.
 

Wat kost het plaatsen van zonnepanelen?
Dat is zeer afhankelijk van de omstandigheden. Wij informeren u daar graag verder over. Kijk voor meer informatie ook bij onze zonnepanelenactie.
 

Hoe bespaar ik op warm water?
Korter douchen! Een gemiddelde douchebeurt duurt ongeveer 8 minuten, waarbij zo’n 50 liter water wordt gebruikt. Door uw douchebeurten in te korten tot 5 minuten bespaart u honderden liters water per dag en vele kubieke meters gas, die nodig zijn om het water te verwarmen.

Wilt u nog een stapje verder gaan? Zodra u de douchekraan aanzet, vang dan het (schone drink)water op en gebruik het voor andere huishoudelijke doeleinden, zoals het bewateren van de plantjes of de afwas.
 

Hoe bespaar ik op verwarming?
Met eenvoudige tips kunt u flink besparen op uw stookkosten:

- Laat dubbelglas plaatsen
- Isoleer muren, daken en vloeren
- Laat uw centrale verwarming regelmatig ontluchten
- Zet geen ramen en deur open als de kachel brandt
- Zet de thermostaat een graad lager

Hoe bespaar ik op verlichting?
Met eenvoudige tips kunt u flink op verlichtingskosten besparen:

- Gebruik spaar- of LED-lampen. Die geven met een laag wattage evenveel licht als gewone gloeilampen
- Maak gebruik van tijdschakelaars en bewegingssensoren; dan gaat het licht alleen aan als het nodig is
- Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht

Hoe bespaar ik op bepaalde apparaten?
Oude apparaten, zoals wasmachines, boilers en koelkasten, gebruiken aanzienlijk meer energie dan nieuwe zuiniger varianten. Die zijn gemaakt om energiezuinig te functioneren. In veel gevallen is de aanschaf van een nieuwer apparaat een snel terugverdiende investering. Laat computers niet de hele dag aanstaan, maar zet de laptop of PC in de standby-stand. Beperk het gebruik van energievreters zoals elektrische kachels en ventilatoren.
 

Hoe duurzaam is mijn opwekking?
Natuurlijk komt er bij de productie van energiebesparende middelen vervuiling en CO2 vrij. Dat is niet te voorkomen. Die vervuiling is echter te verwaarlozen bij de besparing die u boekt door zelf uw groene energie op te wekken. Deze is klimaatneutraal en gaat niet ten koste van de fossiele brandstoffen als aardolie.
 
Wat is de terugleververgoeding voor zonnestroom (PV) bij TexelEnergie?
In dit document kunt u lezen hoe het terugleveren van zonnestroom aan TexelEnergie precies werkt en hoe de afrekening plaatsvindt.Deel dit op:

Op dit moment staan er op deze site zaken die verouderd zijn of niet meer van toepassing. Onze excuses hiervoor! Wij werken hard aan een gloednieuwe site.